ANGULUS, cover me 2.0 - 2016

Peter Snijder

Peter Snijder
Het licht vangen, dat is wat mijn doel is bij elk werk. Met gevonden of gekregen materialen assembleer ik lichtobjecten, sculpturen. Bij elk van deze werken staat het licht natuurlijk centraal. Maar ook de boodschap, het is nooit slechts een object. Je voelt de ziel zuchten, en dat in samenzang met de techniek.

Nadat ik de tweede prijs won bij de Foederer Talent Award 2015 tijdens GLOW Eindhoven, met ‘LUX CATHEDRA’, heb ik met dit werk aan nog andere tentoonstellingen deelgenomen. Wat telkens weer naar boven kwam, als bezoekers mijn werk zagen, is dat men het leuk zou vinden om dit in het groot te kunnen bewonderen.

Mijn werk wordt gesmaakt tot buiten de Belgische landsgrenzen, waarvan Crowe Horwath Foederer een duidelijk voorbeeld van is.

Enkele andere tentoonstellingen waarvan ik deel uitmaakte :
2009 : LE PAIGE ROCKT, expo with Herman Brood en Rudy Trouvé - Le Paige Herentals
2012 : REFLECTIES ism MuHKA, Le Paige – Herentals
2014 : SCHNEIDER vs SNIJDER, Galerie Kabuth - Gelsenkirchen (D)
2015 : EEN GROTE FAMILIE, met K. Van Mechelen, M. Broodthaers, W. Delvoye, F. Bervoets, ea. gerenommeerde internationale kunstenaars, Alden Biesen – Bilzen
2016 : ONELIGHTSTAND @ VOKA (kamer van koophandel), De Hoorn, Leuven

Waar spaar ik voor?
Het doel van deze crowdfunding is dan ook om, na een eerste try-out 1.0 (ANGULUS, cover me) tijdens de zomer van 2016, een modulaire 2.0 versie te bouwen van een grotere installatie. Om een 2.0 versie te bouwen is er wat materiaalonderzoek nodig. De 1.0 versie die tijdens ‘de witte giraf’ in de kazematten van de Diestse citadel stond, werd opgebouwd in hout en wol. Ik werk graag met hout omdat dit materiaal is waar je snel resultaat mee boekt, en niet definitief hoeft te zijn. Zo heb ik enkele beperkingen ontdekt zoals oa. het niet bestendig zijn tegen vocht. Ook andere kleine probleempjes zijn netjes geïnventariseerd. Maar zo was het ook makkelijker om te experimenteren met de uitkomst. Een balkje op een andere plek plaatsen gaf een andere kromming, enz. De uitkomst die ik voor ogen heb met deze crowdfunding, is een modulaire uitwerking met aluminium profielen. Dit materiaal kost geld, meestal recycleer ik veel tot een nieuw werk, maar een installatie van deze grootte vraagt om nieuw basismateriaal.

Waarom is dit project belangrijk in mijn carrrière?
Na het winnen van de tweede prijs bij de Foederer Talent Award 2015 tijdens GLOW Eindhoven 2015, was de algemene feedback dat ik grotere installaties zou moeten bouwen. Met mijn ‘kleine’ sculpturen kan ik moeilijk of niet deelnemen aan grotere lichtfestivals en ik vermoed dat een installatie zoals ik ze voor ogen heb, niet zou misstaan in zulke festivals. Via dit project kan ik meer publiciteit genereren voor mijn werk en met grotere installaties een nieuwe weg inslaan.

Waarom heb ik uw steun nodig?
Ik heb uw steun nodig om een volgende stap te zetten in mijn kunstenaarscarrière, en dit via de zoektocht naar het perfecte touw en materialen om een modulair, stevig, weerbestendig frame te bouwen. En om uiteindelijk het beoogde werk te kunnen maken. Als de crowdfunding slaagt, zal de aluminium installatie een eerste keer te zien zijn op de solo-tentoonstelling ‘WALDEINSAMKEIT’ in het Hofke van Chantraine te Oud-Turnhout (B) van 1 tot en met 23 april 2017.