VANTOT: Esther Jongsma & Sam van Gurp

Elektriciteit wordt veelal beschouwd als iets gevaarlijks en engs, maar hoe zou de wereld er uit zien wanneer laagspanning de nieuwe norm zou zijn? Zouden we nog steeds bang zijn om het aan te raken? Hoe kunnen we elektrische componenten implementeren in het totaalontwerp van een object, in plaats van ze te verbergen? Dit zijn vragen die we ons hebben gesteld voor het project Current Currents.

Elektriciteit is een fundamenteel onderdeel van ons interieur en apparaten. Het wordt vaak beschouwd als gevaarlijk en daarom zorgvuldig weggestopt in kleine dozen of dikke, geïsoleerde kabels. Wij nemen een andere route door innovatieve led objecten op laagspanning te ontwerpen die af gaan van het traditionele concept van een lamp met een lichtelement en netsnoer. In plaats daarvan experimenteren we met het vormen van geleidende massa als een totaalontwerp zonder een snoer te gebruiken. We ontwerpen objecten die volledig geleidend zijn. Risico’s zijn er niet; je kunt ze veilig aanraken en in het onwaarschijnlijke geval van kortsluiting wordt de elektriciteit onmiddellijk afgesloten door de LED driver.

We koppelen technische hoogstandjes aan hedendaagse vormgeving. Dit doen we met een nieuwe blik op het gebruik hiervan in interieurs. Zo vraagt LED licht volgens ons om een nieuw type lamp waarbij het licht niet vanuit één bron komt zoals bij onze klassieke armaturen, maar van meerdere bronnen wat een diffuus en prettig licht geef. Daarnaast zoeken we naar nieuwe manieren van geleiden en isoleren doormiddel van bijvoorbeeld water en olie. We hebben onze eerste prototypes voorgesteld tijdens Salone del Mobile in Milaan. Deze zijn onderdeel van een onderzoek naar geleiding en isolatie van stroom en de veranderende betekenis hiervan.

Persoonlijke website:

www.vantot.com