Sophie Jurrjens

Ik ben iemand die zo veel mogelijk wil doen en niks aan zich voorbij wil laten gaan. Zo ook de mogelijkheid om te exposeren met een installatie niet. Ik studeer dit jaar af aan de richting Musician 3.0 aan het Conservatorium van Utrecht. Een brede opleiding waarin je wordt tot opgeleid tot (multi-) instrumentalist/vocialist en maker.
 Nog nooit eerder heb ik een installatie gemaakt, maar ik ben altijd op zoek naar de extra laag die ik muziek kan geven. Ik zie deze expositie als de ultieme uitdaging en een interessant onderzoek om op zoek te gaan naar uniciteit en het ontwikkelen van mijn signatuur als kunstenaar.

Ik zou graag meedoen met deze wedstrijd omdat ik voel dat ik als kunstenaar iets in de wereld van de jongeren van deze tijd kan veranderen. Ik voel dat er in mijn leeftijdscategorie nog niet veel affiniteit is met kunst, terwijl de clubscene bij mijn leeftijdsgenoten juist booming is. Deze twee verschijnselen kan ik niet aan me voorbij laten gaan zonder hier iets aan te willen doen. Het is tijd om de jongeren het museum in te laten gaan, zo graag als ze naar de club gaan om te dansen. Ik wil dit doen op een eigentijdse manier en op een manier waarop het niet voelt als een museumbezoek, maar ik wil jongeren de kans geven om deel te maken van iets vets, iets fris, een geheel nieuwe ervaring.

Deze zomervakantie wil ik in Berlijn doorbrengen. Deze plek heb ik niet voor niets uitgekozen: de clubwereld is in deze stad enorm, net als het grote aanbod van kunst. Ik wil in deze tijd installaties gaan bouwen en op zoek gaan naar de juiste combinatie van art en clubbing en elektronische muziek gecombineerd met akoestisch. Deze opdracht zou hier een perfecte opstap voor zijn, ik zou dan namelijk nu al kunnen onderzoeken hoe je jongeren op een nieuwe manier met kunst in aanraking kan laten komen. Dit zou een uitstekende lijn zijn om verder te trekken in Berlijn.

Toelichting expositiewerk GLOW
Een opeenschakeling van reliefs en patronen dat tot leven lijkt te komen door de klank van geluid. Dat is SiO2.
Ik wilde voor dit werk met zo weinig mogelijk middelen een zo groot mogelijk effect bereiken. En dat lukte, met de hulp van glas en licht.

Een grote ontdekking die ik deed tijdens het onderzoek in mijn werk was dat wij muzikanten helemaal niet zo veel verschillen van beeldend kunstenaars als je zou denken. De twee kunstvormen lijken misschien ver van elkaar af te liggen, maar eigenlijk werken wij op precies dezelfde manier. Ik vond het geweldig om te onderzoeken hoe muziek en visueel samenwerkt en het een de ander precies kan aanvullen zodat een perfect evenwicht ontstaat.

SiO2  laat zien hoe licht en reflectie samenwerkt en kan zorgen voor de meest verrassende dromen, nèt voordat je in slaap valt.

Mijn persoonlijke website: www.sophieproject.com (bekijk hier diverse filmpjes van haar werk)