Riccardo Belli

Voor mij als product designer zijn de vormgeving en de gebruikservaring van een product, beide aspecten van even groot belang. Emotie is net zo belangrijk als functionaliteit. Licht zit diep geworteld in de geschiedenis van de mens en is daarom een onmisbaar onderdeel van onze menselijke natuur. Natuurlijk licht is onmisbaar. Ik ben gefascineerd door onze groeiende behoefte om kunstlicht meer 'natuurlijk' te maken. Is het mogelijk om ook deze menselijke dimensie toe te passen op de gebruikservaring? Kan de manier van gebruiken meer aansluiten op onze intuïtie? Gebaseerd op het gedachtegoed van een traditionele kaarsendover is de Lumen geboren. Lumen is een tafellicht dat fungeert als een kaars, maar interactie met de consument opzoekt op een manier dat een conventionele lamp overstijgt. De lumen vraagt om een intuïtieve interactie met de gebruiker. Er is geen aan- of uitknop. Het licht moet worden 'bevrijd', op het einde ‘doof’ je het licht.

Toelichting Expositiewerk GLOW: Lumen
‘the lights will douse’
Ik ben van mening dat design een krachtig middel is om de wereld om ons heen vorm te geven, in een meer menselijke. emotionele, poëtische, experimentele en functionele manier. Voor mij als product designer zijn de vormgeving en de gebruikservaring van een product, beide aspecten van even groot belang. Goede vormgeving gecombineerd met nieuwe toepassingen moeten een ander licht werpen op wat design zou kunnen zijn. Niet alleen producten met een duidelijke functie, maar ook het implementeren van de menselijke maat. Emotie is net zo belangrijk als functionaliteit.

Licht zit diep geworteld in de geschiedenis van de mens en is daarom een onmisbaar onderdeel van onze menselijke natuur. Natuurlijk licht is onmisbaar. Ik ben gefascineerd door onze groeiende behoefte om kunstlicht meer 'natuurlijk' te maken. Tot nu toe, zijn kunstmatige lichtbronnen ‘natuurlijker’ gemaakt door o.a. de kleurtemperatuur af te stemmen. Maar is het mogelijk om ook deze menselijke dimensie toe te passen op de gebruikservaring? Kan de manier van gebruiken meer aansluiten op intuïtie, iets dat dicht bij ons staat?

Gebaseerd op het gedachtegoed van een traditionele kaarsendover is de Lumen geboren: een nieuw karakter voor op tafel. Lumen is een tafellicht dat fungeert als een kaars, maar interactie met de consument opzoekt op een manier dat een conventionele lamp overstijgt. De lumen vraagt om een intuitieve interactie met de gebruiker. Er is geen aan- of uitknop. Het licht moet worden 'bevrijd', op het einde ‘doof’ je het licht.

Website: www.riccardobelli.nl

Definitief expositiewerk GLOW:

Definitief expositiewerk GLOW:

 

Definitief expositiewerk GLOW:

 

Definitief expositiewerk GLOW:

Logo: