Peter Snijder

Peter Snijder (°1974) is een kunstenaar die licht in de duistere wereld wil brengen. Op leren laarzen dwaalt hij door een eigenhandig opgebouwde woestenij. Gewapend met een vleug donkere humor en een scheut gezonde zwartgalligheid gaat hij het gevecht met de alledaagse realiteit aan en zet de werkelijkheid naar zijn meesterhand. In zijn schoudertas draagt hij een soldeerbout, leds en trekbandjes mee. Die gebruikt hij om de meest uiteenlopende materialen tot vreemde constructies te verwerken, dat zichzelf steeds in vraag wil blijven stellen.

Zijn gedetailleerde, fijnzinnige afwerking geeft het werk bij een eerste ontmoeting een geruststellend karakter. Maar dat is schijn. Bij een nadere kennismaking geeft het werk pas zijn verschillende lagen vrij. En dan verwondert het, en het beangstigt. Er zit een wrevel in, en ook een romantische ziel, die hij eigenzinnig ontkennen zal. Er zit ook twijfel in, angst, en woede. Dat zijn normale gevoelens voor een man die weigert de eenvoudigste weg te zoeken, voor de man die tegen beter weten in zijn eigen leven wil leiden.

Tekst: Jef Louisa Versmissen

Toelichting expositiewerk GLOW: Lux cathedra
LUX CATHEDRA, vanuit grondgebonden religie en het gegeven ‘ex cathedra’, dat ‘vanuit de zetel’ betekent, is dit werk een interpretatie van wat de leer van het licht is vanuit het individueel oogpunt van de lichtkunstenaar, een constante evolutie. De kathedraal, die in het christendom als de zetel van de bisschop wordt beschouwd, is hier een metafoor voor een groots artistiek doel, zoals zulk groots bouwwerk had toen deze gebouwd werden. De bogen, cannelures en gangen staan voor de keuzes die je maakt, de richting die je inslaat en de waarheid die je verbuigt. Net zoals de kathedraal een zetel is voor een bisschop, is een ontsproten lichtkapel dat voor een lichtkunstenaar en, zoals de ‘sagrada familia’, nooit echt af. Dit is de blueprint waarop verder gebouwd kan worden tot die buiten zichzelf treedt.

Website: www.akollade.be

Portfolio: Snijder Catalog

Definitief expositiewerk GLOW:

Creatief proces expositie GLOW:

Overig werk: