Patricia Smits

Film-sculpturen - (film)projecties - digitale beelden - tekeningen - installaties
Ik werk vaak met organische materialen (uit de natuur en de biologie), deze combineer ik met moderne materialen of technieken (bijvoorbeeld: filmprojecties of digitale fotografie). Op deze manier ontstaat er een nieuw (3D) beeld, dit noem ik een ‘film-sculptuur’. In mijn beelden wil ik graag onze huidige (leef)regels en leefwereld onderzoeken… In mijn werk gebruik ik fragmenten van beelden uit mijn dagelijkse leefwereld. Met deze fragmenten maak ik nieuwe samenstellingen. Hierdoor ontstaan andere omgevingen, werelden of nieuwe denkruimten waarin andere (leef)regels gelden, hierin staan gelijkwaardigheid en bezinning voorop.  

Toelichting expositiewerk GLOW
Het startpunt van mijn beeldend werk... Licht betekent voor mij leven en energie, licht geeft mij een ‘rust voor focus’; hoe vaak sta je niet even stil bij een op- of ondergaande zon? Een moment van rust, denken en bezinning, een zeer welkome afwisseling in onze snelle en vluchtige leefwereld.  Met sommige maatschappelijke onderwerpen ben ik zeer begaan. Als kunstenaar zoek ik naar manieren om de mensen bewust te maken van onderwerpen die aandacht nodig hebben. Met GLOW 2014 wil ik graag een levenslicht schijnen op de problematiek van de bijenvolken, een belangrijke schakel in ons bestaan.  Zoals bijvoorbeeld (onze) massaconsumptie en een groeiende monocultuur is (denk aan akkers vol met gras of mais), waardoor de bijen steeds minder voedsel kunnen vinden en uiteindelijk sterven door honger.

De Foederer Talent Award is voor mij een eer om met mijn kunstwerk als één van de lichtpuntjes van GLOW Eindhoven 2014 aanwezig te zijn. Dit dankzij de Foederer Talent Award; een maatschappeliik betrokken initiatief voor kunst en cultuur. Het geeft mij de mogelijkheid mijzelf zichtbaar te maken en te door te ontwikkelen als visual artist.  Met mijn werk bij GLOW wil ik inzichten losmaken, of misschien wel losrukken middels schoonheid en het belang van de natuur, door een eerlijke benadering. Bijna een benadering vanuit de natuur,  niet vanuit de mens. Tijdens GLOW vraag ik u om uw focus en concentratie met veel pret en plezier! Ik geloof dat alle acties van ons als individuen samen één grote actie vormen, want ieder bee(s)tje helpt! - I love the beezzz!!

Mijn persoonlijke website: www.patriciasmits.com