Matilde Boelhouwer

Al sinds dat Matilde Boelhouwer een jong meisje was, is ze al gefascineerd door de natuur. Een diepgewortelde liefde voor alle dieren en de mogelijkheid ieder idee wat in haar opkwam te materialiseren, bracht haar bij haar studie tot product designer aan Artez Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Hier heeft ze zich gespecialiseerd in sieraadontwerp, en bleef tijdens deze specialisatie werken met de fascinatie van haar jeugd.
Matilde Boelhouwer's werk wordt gekenmerkt door detail, kleur en verfijning, geïnspireerd door de natuur, waar ze constant verbaasd is van alle kleuren, details en verfijning die ze daar vind. Specifiek de wereld van bloemen, planten en insecten spreekt haar aan. "Ik zie mijzelf als een ambassadeur van deze kleine wondertjes. Een ambassadeur die laat zien hoe belangrijk en mooi deze wereld is, door ernaar te kijken met een open blik, ermee te experimenteren en door discussie aan te wakkeren."

Deze manier van denken resulteert in zowel sieraden als in kunstobjecten waarin ze ervoor heeft gekozen een podium te creëren voor een van de meest ondergewaardeerde diertjes, namelijk insecten.

Toelichting expositiewerk GLOW: Paradis en reveille
 Wake up in the world of flowers blooming
birds singing, first butterflies taking flight,
dark replaced by light
splendourous colours brought to life.

Licht heeft de mogelijkheid ons pracht en praal te laten zien. Alles wat we kennen, ziet er zonder licht anders uit, alles zou zwart zijn. In "Paradis en reveille" wil ik deze functie laten zien door één van natuurs meest speciale creaties te gebruiken: de morpho vlinder.  Zijn vleugels maken deze vlinder zo speciaal, ze zijn namelijk iriserend blauw gekleurd. Maar eigenlijk, zijn de vleugels helemaal niet gekleurd. De structuur van de cellen op de vleugels van de morpho zijn lichtdoorlatend en zo geplaatst dat ze kleur produceren variërend tussen paars en blauw wanneer ze in aanraking komen met licht. Ik heb een techniek ontworpen waarmee ik de cellen van de vleugels af kan halen waardoor dit wonderlijke lichteffect gevangen kan worden, waardoor ik de mogelijkheid heb te printen met licht. Ik heb deze cel afpeltechniek gecombineerd met de zeefdruktechniek en heb zo de morpho cellen op zijde geplaatst. Een ketting die het mogelijk maakt licht te kunnen dragen.

Website: www.matildeboelhouwer.com

Definitief expositiewerk GLOW:

Creatief proces expositie GLOW:

Creatief proces expositie GLOW:

Overig werk:

Overig werk: