Marit van Heumen

Als maker van objecten houdt ik me bezig met het zichtbaar maken van dingen die vaak onopgemerkt gaan. Met mijn intuïtieve manier van werken bevraag ik hetgeen om me heen, zonder concrete antwoorden te geven. De verhalende objecten die hieruit ontstaan, bevatten vaak vervreemdende elementen waarmee ik gewenning wil doorbreken en andere gedachtes wil oproepen. Een manier van werken die ik verder ontwikkeld heb aan de afdeling sieraadvormgeving van Maastricht Academie of Fine Arts and Design.

Toelichting expositiewerk GLOW: ‚Drie weergaven van licht’

Binnen dit project ‚Drie weergaven van licht’ ben ik opzoek gegaan naar de vergankelijkheid in het licht. Licht is iets wat aanwezig is, hoewel het feitelijk niet tastbaar is. Het immateriële licht heb ik binnen dit project onderzocht en benadrukt door te spelen met die niet-tastbare eigenschap.

In het eerste object gebruik ik luchtpompjes om glitter door de lucht te laten dwarrelen. De handeling wordt omgezet in dwalende reflecties als metafoor voor de tijdelijkheid van licht. Het vaste materiaal van het tweede object heb ik doorbroken door het te perforeren. Ik heb ruimte gemaakt voor licht. Met dit resultaat van een handeling accentueer ik het licht dat er altijd is, maar wat vaak onopgemerkt gaat door de gelijkheid ervan. De derde situatie bestaat uit messing poeder wat ontstaan is tijdens het maakproces. Ik heb het verzameld en zorgvuldig bij elkaar gelegd. Lichtreflecties van het poeder probeer ik vast te pakken, hoewel een zuchtje wind genoeg is om de reflecties te verplaatsen. Sporen van de vluchtigheid van licht worden langzaam zichtbaar in de verplaatste deeltjes.

Website: maritvanheumen.com

Definitief expositiewerk GLOW:

Definitief expositiewerk GLOW:

Creatief proces expositie GLOW:

Overig werk:

Overig werk: