Lieke Janssen

Mijn naam is Lieke Janssen en ik ben een set designer en een fotograaf. Mijn werk bestaat uit zelfgevormde en handgemaakte 3D composities die ik later fotografeer naar een 2D beeld.

In mijn werk gooi ik het dagelijkse leven op zijn kop. Mijn handgemaakte beelden kunnen gezien worden als speelse surrealistische stillevens met een conceptueel en maatschappelijk karakter. Ik wil dromen en werkelijkheid in mijn werk versmelten en een nieuwe wereld creëeren doormiddel van kleur, materiaal, vervreemding en vervorming.
    
Ik ben op zoek naar onderwerpen en taboes die doorbroken moeten worden. Deze taboes en maatschappelijk thema’s geef ik op een onrealistische en luchtige manier weer, waardoor de zwaarte van het onderwerp op de achtergrond blijft.

Toelichting expositiewerk GLOW: Underexposed - Who knows more: Google or the NSA? Suspicion or truth? Psychosis or reality?
Voor GLOW heb ik een maatschappelijk thema belicht: privacy.  In dit project laat ik zien wat er dagelijks gebeurt. Informatie over en van jou wordt afgetapt, opgeslagen en gebruikt om jouw gedrag te observeren en later te manipuleren. De systemen weten alles van ons.

Voor de één is dit een waanzinnige gedachte die leidt tot achterdocht. Een ander haalt zijn schouders op en blijft hotspots en Whatsapp gebruiken. Ons leven lijkt wel vergroeid met het toetsenbord.   

In dit project heb ik onze privacy omgezet in een beeld. De kleur van je huid en het leven wordt overgenomen door het “systeem”.
Het beeld bestaat uit een zelfgevormde en handgemaakte 3d compositie die ik later gefotografeerd heb naar een 2D beeld.

Website: www.lieke-janssen.com

Definitief expositiewerk GLOW:

Creatief proces expositie GLOW:

Overig werk: