Jenny Ritzenhoff

Over mij
Mijn interesse in glas loopt door mijn aderen. Decennia lang is mijn familie betrokken geweest bij glashandel en glasproductie. Na mijn opleiding in de architectuur voelde ik het verlangen om terug te gaan naar mijn roots, dus begon ik te werken met de glasblazers in Duitsland. Ik begon de kenmerken en kwaliteiten van het glas als zuiver materiaal te begrijpen en besloot om mezelf te bevrijden van de traditionele benaderingen van het materiaal. Ik ben zomer 2014 afgestudeerd aan de afdeling Glas van de Gerrit-Rietveld-Academie.

Mijn fascinatie voor glas
Heet glas gedraagt zich bijna als honing, wanneer het warm genoeg is, vormt het zich bijna, onder invloed van temperatuur en zwaartekracht naar de zachte hand van een glasblazer.
Ik ben benieuwd hoe glas beweegt, hoe het instort, verweeft en buigt, als je het gewoon laat zijn en zich laat gedragen.

Over dit werk
'Het knipogen van de waarheid'
Als ik denk aan licht denk ik aan de vluchtigheid van het moment en de veronderstelde waarheid die we geloven te identificeren. Licht en bewustzijn zijn de twee ingrediënten die we nodig hebben om een object visueel te identificeren. Het visuele idee dat je hebt over een object, is in mijn ogen slechts één waarheid van velen. Als je het probeert te 'zien' op een andere manier zul je ook verschillende waarheden erin zien. Ik wil mijn fascinatie voor bepaalde glazen objecten analyseren. Dus ik maal ze en maak afdrukken van hun rand. Ik herhaal deze procedure totdat het glas stuk volledig is verdwenen. Alleen de prints blijven over. Door het digitaliseren van deze prenten maak ik films, die een reis door het glas stuk lijken weer te geven. Ik realiseerde me dat elke afdruk lijkt op een 'soort van waarheid' van het glas stuk, maar niet de hele waarheid. Alleen alle afdrukken samen (de films) geven een meer complex idee van hoe het glas stuk is opgebouwd en kunnen we proberen te begrijpen hoe het glas stuk zou hebben uitgezien. Tegelijkertijd zien we alleen de films, die de scherven überhaupt al niet zijn.We denken dat we zien, maar we begrijpen het niet.

Toelichting expositiewerk GLOW
Ik wil het materiaal glas in de 'non glas kunstwereld' brengen. Ik denk dat mijn onderzoekende manier van werken met glas een nieuw facet brengt over hoe je glas of een ander materiaal kan begrijpen. Ik hoop dat mijn passie van dit onderzoek zijn weg vindt naar waar het hoort- ook buiten de glazen wereld. Ik zie de Foederer Talent Award als een kans om de grens tussen 'glaskunst' en 'conventionele kunst' te doorbreken.

Bekijk via Jenny's website of via youtube een filmpje over haar werk.

Mijn persoonlijke website: www.jenny-ritzenhoff.de