Janina Schipper

Janina Schipper is een kunstenaar die gefascineerd is door geometrische vormen. Driehoeken, cirkels en rechthoeken worden vaak gebruikt als een startpunt om verschillende composities te onderzoeken. Ze werkt met de vooraf bepaalde vormen om op deze manier de vrijheid te nemen zich helemaal te concentreren op de materialen van het werk. Door te experimenteren met beton, pastel, papier en verf onderzoekt ze structuren, composities en het gebruik van kleur. De abstracte composities geven de toeschouwer een kans om echt de materialen en kleuren van het werk te zien en te ervaren. De werken laten de zachtheid van pastel zien, de fragiliteit van beton en moedigen je aan om het van dichtbij te aanschouwen.

Toelichting expositiewerk GLOW: Lichtplan
Voor de tentoonstelling op het festival Glow wilde ik experimenteren met een voor mij nieuw materiaal. Mijn eerste plan was om met wol of garen te gaan werken, omdat ik geïnteresseerd ben in oude technieken zoals weven en breien. Totdat ik plotseling koperdraad zag liggen. Het is een dun draad van een metaal met een prachtige schittering. Meteen wist ik dat dit het materiaal was voor mijn nieuwe werk.

De vorm van het werk wilde ik linken aan de tentoonstellingsruimte de Kameleonzaal van het Parktheater. Met de ovale vorm van de zaal kon ik niets, maar het lichtplan daarentegen was heel interessant van vorm. Met een kleine aanpassing is het lichtplan van de zaal de basis van het ontwerp geworden. Het werk bestaat uit 22 vlakken die allen bespannen zijn met koperdraad waardoor er verschillende structuren zichtbaar worden. Door langs het werk te lopen of je hoofd te bewegen als je er naar kijkt, verandert telkens de schittering van het licht op het koperdraad.

Website: www.janinaschipper.com

Definitief expositiewerk GLOW:

Creatief proces expositie GLOW:

Overig werk:

Overig werk: