Gabriele Viertel
Onderwater fotografe, visual artist

De Foederer Talent Award biedt ons, creatieve mensen, een unieke kans om ons werk tijdens GLOW aan een breed publiek te presenteren. Het onderwerp van de opdracht "licht" spreekt mij als fotograaf zeer aan omdat licht in de fotografie onmisbaar is. Vanzelfsprekend voert dit onderwerp mij op een zoektocht onder water, daar waar de hoeveelheid licht, met de toenemende diepte, snel afneemt. Ik stuitte op een bron van licht die al 600 miljoen jaar straalt.

Toelichting expositiewerk GLOW
LIVING LIGHT
Van het tijdstip van het gebruik van vuur tot de moderne led verlichting verstreken ongeveer 800.000 jaren. De lange geschiedenis van de uitvinding van het kunstlicht bracht een geweldige evolutiesprong teweeg, revolutioneerde ons leven en verdreef de absolute duisternis van zonloze uren.

Een geniale schepping van de natuur vond echter al miljoenen jaren eerder plaats: Bioluminescentie. Het is het vermogen van levende organismen om licht te produceren. Een vertegenwoordiger van het fenomeen is Aequorea Victoria, een kristalkwal die zich al 600 miljoen jaar op onze planeet bevindt. Meer dan 100 dunne rondom het buitenste kloklichaam liggende organen produceren het licht. Het interne belichtingssysteem van deze kwal werkt met behulp van groen fluorescerende proteïnen, het GFP.

GFP, pas ontdekt in 1962, ontwikkelde zich  tot een van de belangrijkste ‘gereedschappen’ van de huidige biowetenschappen. De onschatbare waarde ligt in de mogelijkheid GFP met andere gen-specifieke proteïnen te fuseren en voordien onzichtbare processen in levende cellen, weefsels en organismen te observeren. Een revolutie in het onderzoek van ziekten zoals kanker en alzheimer.

Bioluminescentie is de voornaamste bron van licht in de grootste leefomgeving op aarde, de diepte van de oceaan. Mijn werk LIVING LIGHT is een hommage aan de genialiteit van de natuur, haar onwankelbare drang tot leven en de onlosmakelijke verbondenheid van ons bestaan met de goddelijke schepping.

Mijn persoonlijke website: www.gabrieleviertel.com