Anne Nobels

Mijn ouderlijk huis is een pastorie uit de negentiende eeuw, gelegen in het stille Zeeuws-Vlaanderen. Hier is een liefde voor oude huizen ontstaan, wat langzaam is veranderd in een fascinatie voor verlaten huizen. Huizen met een verhaal. Want wat gaat er schuil achter de woest uitziende tuinen en gevels met dichtgetimmerde deuren en ramen? Deze huizen zijn afgezonderd van de ‘normale’ wereld. Er hangt een mystieke sfeer, het onmogelijke lijkt iets minder onmogelijk. Alsof ze balanceren op de grens van werkelijkheid en fictie. Om die sfeer, dat gevoel, te benadrukken maak ik gebruik van natuurlijk licht. Ik wil de fantasie van de toeschouwers prikkelen en ze zo even los maken van het hier en nu.

Deze nominatie is voor mij een goede motivatie geweest om mezelf te blijven uitdagen.

Toelichting expositiewerk GLOW: Phototaxis
De gele ochtendzon sluipt door de ramen op een mistige zondagmorgen. Buiten is alles gehuld in pasteltinten en een laagje fonkelende dauwdruppels. Het is koud en de frisse lucht ruikt naar nat geregende bomen. De straat is verlaten. Geen zware voetstappen, brommende motoren of rammelende fietsen. Zelfs de vogels fluiten niet. De meeste mensen liggen nog in bed, verstrengeld in warme dekens en zachte kussens.

Dit huis is ver verwijderd van wat het ooit was: een thuis. Alles is bedekt met een laag stof, dof en grijs. De dichte lucht ligt zwaar op de longen. Oude eikenhouten vloerplanken kraken gespannen en het plafond bezwijkt nog net niet onder zijn eigen gewicht. Wat zorgt voor een beklemmend gevoel, alsof je een deel van het gewicht op de schouders draagt. Aan de buitenkant groeit de klimop gestaag door en bedekt langzaam de ramen. Maar in het warme licht is deze plek toch best uitnodigend. De zonnestralen prikkelen zacht op de huid en het bedrukkende gevoel in de ruimte verdwijnt.

Website: www.annenobels.nl

Definitief expositiewerk GLOW:

Creatief proces expositie GLOW:

Overig werk: